Kirándulási lehetőségek

Kecskemét, Tiszakécske, Kiskunfélegyháza, Bugac, Nagykőrös

Sport

A szállástól 2 percnyi sétára a Tisza partján focipálya, kosár-palánk, játszótér és kilátó várja a természet kedvelőit.

Tősfürdő

A fürdő 4 hektáros, parkosított, ligetes területen helyezkedik el. A fürdőt tápláló termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, hozama 1000 liter / perc, a víz hőmérséklete 42 C A víz alkáli hidrogén karbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolnak.

A fürdő nyitva tartása szezonális, május 1-től augusztus 31-ig üzemel. A területén található három darab 160 m3 - es meleg vizes medence, és egy 900 m3 - es hideg vizes úszómedence - melybe a felmerült igényeknek megfelelően meleg vizet is kevernek. Szeretettel várják a felüdülni, kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat.

A fürdő a Holt-Tisza partján, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában található. Területén kemping és egy 4 személyes apartman is található. Csónakázás, horgászat, lovaglás, tenisz, mini golf és még sok más szórakozási lehetőség kínálkozik az üdülőterületen, ahol étkezőhelyek és pavilonok is találhatók. A parkosított, ligetes környezetben a gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket termálmedencék, míg az aktív pihenés híveit úszómedence várja.

Lakitelek

A nagyközség a Duna és a Homokhátság találkozásánál alakult ki a XIX. század közepén, mint összefüggő település. Budapesttől 120, Kecskeméttől 27 kilométerre fekszik, a Tiszától mindössze 3 kilométer választja el. Közlekedési csomópont jellegének köszönhetően több irányból is könnyen megközelíthető

Tőserdő

Lakitelek szerves része a turisztikai szempontból kiemelkedő Tőserdő. A Holt-Tisza mintegy 7 kilométer hosszú, a múlt században végrehajtott folyószabályozással alakult ki. Ebben a csendes, növényekkel és állatokkal gazdagon tarkított környezetben helyezkedik el a Kiskunsági Nemzeti

Park területe, melynek egységei közül talán ez, a legkisebb a leggazdagabb tájképi szépségekben.

Tanösvények


Szikra és az Alpári rét - Árpád fejedelem, Várdomb és Kontyvirág tanösvények

Szikra és az Alpári rét

Igazi vízjárta, buja növényzetű ártéri területre ma már alig lelünk. Ennek maradványát találjuk meg a nemzeti park legkisebb területén, a Szikra és az Alpári rét nevűn. A terület élővilága a XIX. századi folyószabályozás előtti állapotokat idézi. Változatosságát a Szikrai és az Alpári Holt- Tisza, és a holtágakat kisérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek adják. A Lakitelek mellett fekvő Holt-Tisza szabad strandja, a termálfürdő, az üdülőtelep és kemping a holtágra néző kilátótorony, a csónakázási és horgászási lehetőség a területet közkedvelt pihenőhellyé teszi. A tanösvények, valamint a jelzett turistautak mind kitűnő lehetőséget nyújtanak a természet felfedezésére. A 3,5 km hosszú Kontyvirág-tanösvény tájékoztató táblákkal ellátott, sárga félkör jelzésű hurokszerű útvonal, mely a holtág és az ártéri erdő megismerésére alkalmas. A tanösvény a Szikrai- Holt-Tisza hídjától indul.

A 3 km hosszú Árpád fejedelem tanösvény bejárása során pedig Tiszaalpár kultúrtörténeti érdekességeivel, valamint a Tisza ártér gazdag növény és állatvilágával ismerkedhet meg a látogató. A két tanösvényt 4 km hosszúságú, a zöld sáv jelzésű túraút köti össze. A közeli Tiszaalpár község templomdombjáról szép kilátás nyílik az Alpári-rétre, amely Anonymus szerint a honfoglalás döntő csatájának színhelye lehetett. Ennek az eseménynek állít emléket a Templomdombon emelkedő, Árpád vezért ábrázoló szobor. A Templomdomb szomszédságában található Árpád-kori falurekonstrukció a környékbeli ásatások során előkerült kora középkori magyar faluképet jeleníti meg. A falu Tájházában a ?Honfoglalástól napjainkig? helytörténeti gyűjtemény környék múltját és természeti értékeit mutatja be. Kosár és vesszőtermékek gyűjtemény, Kopjás Mihály emlékszoba szintén Tiszaalpáron található. A közeli Lakiteleki Népfőiskolán (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.) állandó kiállításai: a Kölcsey Házban: Emigráció a Hazáért, a Széchenyi épületben: Mindszenty József élete látható, míg a Szent István kápolna előtt Keresztény Pantheon található. Az élő Tisza partján számos szabad strand várja a fürdőzőket. A termálvizet előnyben részesítők Tiszakécske, Cserkezsőlő, és Kerekdomb fürdői közül választhatnak.

Árpád-kori falurekonstrukció: 6060 Tiszaalpár, Szent István u. 1. Látogatható: április 1-október 31.-ig kedd-vasárnap 10-17 óráig. Hétfőn csak bejelentkezett csoportokat fogadnak.

Információ:

Tiszaalpár Polgármesteri Hivatal, 6066 Árpád tér 1. Tel.:76/424-133

Lakitelek Polgármesteri Hivatal, 6065 Széchenyi krt. 48. Tel.: 76/449-003

Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, 6065 Lakitelek, Felsőalpár 3. Tel.: 76/549-049 Fax: 76/549-048

Megközelítés: A tőserdei Holt-Tisza Kecskemétről (44-es sz. úton) és Kiskunfélegyháza felől közúton és vonattal is könnyen elérhető. Parkolni az üdülőtelep parkolójában lehet.

Szolgáltatások: Mivel a holtágak kedvelt strandoló, horgász és üdülőhelyek, számos étterem, kemping, és kiadó szoba is van.

ÁRPÁD-FEJEDELEM TANÖSVÉNY

Tiszaalpár kultúrtörténeti érdekességeivel, valamint a Tisza-ártér gazdag növény- és állatvilágával ismerkedhet meg a látogató a három kilométer hosszú útvonalon.

Hossza: 3000 méter
Nyelve: magyar, német
Az útvonal jelzése: T
Bejárható: a Tisza áradása idején ( általában márciustól május végéig) az ártéren lévő állomások ( 8-10.) nem megközelíthetőek.
Megközelítés: Tiszaalpár központjából, az Árpád téről 

A tanösvényről készült részletes tájékoztatófüzet a tiszaalpári Művelődési központban és az Árpád-kori skanzenben vásárolható.

VÁRDOMB TANÖSVÉNY

Hossza: 300 méter
Nyelve: magyar, angol
Bejárható: egész évben
Az Árpád tér mellett levő várdombon levő tanösvény a bronzkori földvár maradványait mutatja be.

KONTYVIRÁG TANÖSVÉNY

A tanösvény a Tőserdei Holt-Tisza (Szikra) hídjától indul. A sárga félkörrel jelzett, hurokszerű útvonal a holtág és az ártéri erdő felfedezésére alkalmas. A tanösvény útvonala nagyobb árvizek idején nem látogatható.

Hossza: 3500 méter
Nyelve: magyar
Az útvonal jelzése: sárga félkör
Bejárható: egész évben
Megközelítés: A Lakitelek-tőserdei üdülőtelep Kecskemétről a 44. számú főúton és vasúton is elérhető. A tanösvény a tőserdei híd mellett indul.

További információ elérhető a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján:

http://knp.nemzetipark.gov.hu